MULTISJUKLIGHET
BOK
SOCIALSTYRELSEN
VÅRDORGANISATION
NEUROPYSKIATRI
KLINISK NUTRITION
CELLBIOLOGI
UTBILDNING
SBU RAPPORT
MULTISJUKLIGHET
BOK
SOCIALSTYRELSEN
VÅRDORGANISATION
NEUROPYSKIATRI
KLINISK NUTRITION
CELLBIOLOGI
UTBILDNING
SBU RAPPORT
Läkare och docent i geriatrik
Specialist i internmedicin, geriatrik och klinisk nutrition
Professor i geriatrik 2007-2018
Gunnar Akner
Vision
Min vision för svensk sjukvård
Journal
Ny journal för hälsoanalys och lärande.
Principer
Grundläggande principer för
professionell
styrning av vården
mina förslag till FNs Agenda 2030
Visionen i relation till FNs Agenda 2030
Min vision till systemisk helhetslösning för sjukvården ligger i linje med flera av FNs 17
globala mål inom Agenda 2030; främst följande fyra mål:
Mål 3: God hälsa och välbefinnande
- att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
Här ingår 9 delmål, varav visionen särskilt betonar betydelsen av primär, sekundär och tertiär prevention (delmål 3:4 och 3:5) och minskade patientskador, t.ex. läkemedelsbiverkningar (delmål 3:9).
Kommentar: Dagens olämpliga vårdorganisation, arbetssätt och styrning gör att många människor får en onödigt låg vårdkvalitet och därmed onödigt låg hälsa och välbefinnande. I synnerhet missgynnas personer med en eller ofta flera samtidiga kroniska hälsoproblem av dagens vårdsystem, särskilt multisjuka äldre personer.
Mål 4: God utbildning för alla
- att alla ska få tillgång till utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande.
Kommentar: Efter grundläggande utbildning och ev. specialistutbildning finns ingen krav på regelbundet återkommande, systematisk fortbildning, varken för läkare eller övrig vårdpersonal. Detta stämmer inte med det retoriska talet om vården som lärande organisation och livslångt lärande.
Mål 5: Jämställdhet
- att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.
Kommentar: Sjukvård i allmänhet och vård av äldre personer i synnerhet avser i hög grad kvinnor: både patienter, anhöriga och personal domineras av kvinnor.
Kvinnor har längre förväntad överlevnad än män, och kommer därför dels att ofta ta hand om sina sjuka makar, dels att leva ensamma efter makens död.
Det finns flera exempel på att kvinnor diskrimineras jämfört med män: Kvinnor behandlas oftare med läkemedel som kan framkalla beroende, de har längre väntetider på akutmottagningar och klagar oftare hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) jämfört med män Länk. Dessutom drabbas kvinnor oftare av upprepat och allvarligt våld i nära relationer Länk.
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen
- att främja fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen.
Här ingår 10 delmål, varav visionen särskilt betonar betydelsen av ärlig evaluering på både individ- och grupp-nivå som ansvarsutkrävande på alla nivåer (delmål 16:6).
Kommentar: Sjukvården kännetecknas av bristande kritisk granskning och uppföljning över tid. På individnivå gäller det fr.a. effekter av diagnostik och behandling/vård av patienter med kroniska hälsoproblem. På gruppnivå gäller det effekter av alla slags politiskt- och förvaltnings-initierade åtgärder, t.ex. lagar, projekt, "satsningar" etc.